TEMA: Håndværks-iværksættere skaber lagtidsholdbare arbejdspladser

Iværksætteri har været på dagsorden i flere år. Både fra erhvervslivets og mediernes side, og ikke mindst fra politisk side. Fokus ligger dog ofte på teknologivirksomheder, der bygges op og sælges for høje beløb til fx en udenlandsk virksomhed. Men iværksætteri er meget andet end det.

Denne artikel blev bragt i MESTER05, juni 2019.

I Danmark har vi mange eksempler på virksomheder, der er bygget op gennem generationer, og som har bidraget til samfundet gennem jobskabelse og vækst. Vi kender alle de store virksomheder som LEGO, Danfoss og Grundfos, blot for at nævne nogle få. Men det er ikke så tit vi taler om de mange håndværksvirksomheder, der lever gennem generationer, og sætter aftryk på deres fag.

Netop i håndværket er der ellers en tradition for, at virksomheder går i arv gennem generationer. Ifølge en ny undersøgelse fra SMVdanmark, er næsten halvdelen af medlemsvirksomhederne enten overtaget efter et generationsskifte eller gennem opkøb af en eksisterende virksomhed.

Og håndværksvirksomhederne er langtidsholdbare. Mange lever generation efter generation, og sikrer dermed i mange år job til de ansatte og ejerne.

To langtidsholdbare eksempler

”Ud fra devisen ’mange bække små’ er der god grund til at fokusere på de mange håndværksvirksomheder, og deres bidrag til samfundsøkonomien. Man kan ofte lade sig forføre af historier om tech-virksomheder, der sælges til svimlende summer. Men det må ikke få os til at glemme alle de andre gode historier om iværksættere – fx  håndværksvirksomheder – der trods det, at de lever et stille liv, også skaber arbejdspladser,” siger Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen.

”I Håndværkerforeningen ønsker vi, at vise nogle af de gode eksempler på langtidsholdbare virksomheder i håndværket. Derfor har vi i dette nummer af MESTER valgt, at fortælle to historier om virksomheder, der er henholdsvis 90 og over 210 år gamle,” siger Christoffer Susé.

De to virksomheder er henholdsvis stukkatørvirksomheden Ove H. Svensson, der om få dage fylder 90 år, og som drives af fjerde generation af familien. Derudover sadelmagervirksomheden Dahlman1807, der som navnet antyder, blev stiftet for over 210 år siden, og nu er ved at blive transformeret til et moderne læderhus af Jeppe Dencker og hans to partnere.

”Vi taler ofte om, at kvalitet og godt håndværk holder i årevis. Men det er altså ikke kun selve det håndværksprodukt, der produceres, som holder længe. Det gør virksomhederne bag også. Samtidig er generationsvirksomheder historiebærere, der kan viderebringe viden om hvordan et fag har udviklet sig gennem generationer,” siger Christoffer Susé,

Læs også:
Vi må ikke glemme generations-iværksætterne

Læs mere om iværksætteri i generationer

Tre pointer om iværksætteri i generationer

1. Iværksætteri gennem generationsskifte eller virksomhedsoverdragelse er udbredt i håndværksbranchen

SMVdanmark har spurgt deres medlemmer hvordan de har startet deres virksomhed. 44 pct. svarer, at de enten har købt en eksisterende virksomhed, eller har overtaget virksomheden efter et generationsskifte i familien.

Tilsvarende svarer 44 pct., at de allerede har planer om at overdrage virksomheden til familie, medarbejdere eller konkurrent. Kun 11 pct. svarer, at de vil afvikle virksomheden når de går på pension.

2. Håndværksvirksomheder er langtidsholdbare

Samme undersøgelse fra SMVdanmark viser, at Håndværksvirksomhederne er langtidsholdbare. Således svarer 83 pct. af de adspurgte, at de har været ejerleder i mere end 11 år.

Det bekræftes af en ny analyse fra Lederne, der viser at hver anden virksomhed, der er etableret af en erhvervsuddannet, overlevede de første fem år. Dermed har virksomheder, der er etableret af erhvervsuddannede en større overlevelsesevne end gennemsnittet af danske iværksættervirksomheder. Det viser de nyeste tal der dækker de fem år fra 2012-2017.

3. Faglærte skaber mange job i deres virksomheder

Ca. en tredjedel af alle nye virksomheder skabes af folk med en erhvervsuddannelse. Et studie fra Center for ungdomsforskning viser, at to ud af tre elever på erhvervsuddannelserne anser det for vigtigt, at deres uddannelse fører til, at de på sigt kan blive selvstændigt erhvervsdrivende.

Flere undersøgelser peger på, at virksomheder stiftet af folk med en erhvervsuddannelse, er gode til at skabe arbejdspladser. Tal fra Københavns Erhvervshus viser således, at nystartede virksomheder i de brancher, der traditionelt har erhvervsuddannede ansat tilsammen skabte halvdelen af alle nye arbejdspladser i København i 2016. Tendensen bekræftes af historiske tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser at faglærte stod for op mod 45 pct. af den  samlede jobskabelse i perioden 2005-2008.

Læs flere historier om håndværkeren som iværksætter

Der er ingen sider i denne kategori.
Fra drøm, til hobby, til levevej
Så længe han kan huske, har han drømt om at bygge guitarer, og som 18-årig byggede han den...
Læs mere
TEMA: Håndværks-iværksættere skaber lagtidsholdbare arbejdspladser
Iværksætteri har været på dagsorden i flere år. Både fra erhvervslivets og mediernes side, og ikke mindst fra...
Læs mere
Australienstur blev til iværksættereventyr
Nogen kalder det er fjumreår, mens andre kalder det en dannelsesrejse. For Alexander Ripley blev turen til Australien...
Læs mere