Københavns Rådhus Frank Jensen, overborgmester (S)

Københavns Rådhus er tegnet af arkitekten Martin Nyrop og stod færdigt i 1905. Rådhuset danner ramme for Københavns politiske styre, Borgerrepræsentationen, der består af 55 medlemmer. Derudover har byens syv borgmestre deres kontor på rådhuset.

Denne artikel blev bragt i MESTER11, juni 2020.

Facaden mod Rådhuspladsen er 72 meter lang, og langsiderne er cirka 242 meter. Facaderne består af granit i bunden med røde mursten og kridtstensbånd på væggene, der kombineres på utallige måder i Dannebrogs farver. Centralt i rådhusets forhus finder man Rådhushallen, hvor Håndværkerforeningens medaljeuddeling har fundet sted hvert år siden 1924.

Rådhustårnet er med sine 105,6 meter en af Københavns højeste bygninger.

Hvad gør dette byggeri specielt?

”Rigtig mange danskere har jo et forhold til Københavns Rådhus – det er rådhustårnets klokker, vi hører hver dag klokken 12, når der er radioavis, og som vi ser hvert år til nytårsaften, når vi tæller ned til det nye år. Men vi kender det også fra masser af film og tv – tænk bare på Olsen Banden og scenen, hvor de hænger i tårnuret.”

”For mig er det et kæmpe privilegie at arbejde i så storslåede rammer hver dag. Som byens overborgmester bruger jeg mange timer hver dag på rådhuset, og nogle gange trækker politiske forhandlinger ud til om natten. Så jeg har set bygningen på alle tider af døgnet, og det er en stor oplevelse at se, hvordan ændringer i lysindfaldet nærmest kan  afsløre nye detaljer i udsmykningen.”

”Og så er Københavns Rådhus jo også et historisk hus. Borgerrepræsentationen holder til her, og der er gennem tiden sket mange historiske og festlige begivenheder på rådhuset.”

Hvordan synes du, at den bidrager til at gøre byen smuk?

”Rådhuset er borgernes slot, og Martin Nyrop har sammen med sine arkitekter og håndværkere skabt fresker, ornamenter og detaljer, der fortæller byens historie. Derfor er bygningen en daglig påmindelse om, hvorfor vi – altså Borgerrepræsentationen – er her, og hvilken opgave, vi har.”

”Københavns Rådhus er et åbent og tilgængeligt sted, der hvert år bruges og besøges af rigtig mange mennesker. Vi har blandt andet den smukke bryllupssal, hvor over 5.000 par bliver gift hvert år. Vi har hver uge koncerter, udstillinger og andre arrangementer i Rådhushallen, og vi, der arbejder på rådhuset til dagligt, er vant til lyden af glade mennesker, eller musik, der flyder ned ad gangene. Det er skønt.”

”Og så er Rådhustårnet med sine 105,6 meter en helt central del af den københavnske skyline.”

Hvad er du mest glad for ved bygningen?

”Der er mange steder, jeg kunne vælge: at stå i Rådhustårnet og kigge ud over byen, eller at sidde i borgerrepræsentationens sal og se det levende lokaldemokrati virke. Eller måske at deltage i Håndværkerforeningens medaljeuddeling og se det nye kuld af unge dygtige håndværkere, der har gjort det så godt som lærlinge, og nu bliver hyldet og får lejlighed til at hilse på H.M. Dronningen.”

”Men jeg vil nok især pege på Rådhushaven. Det er en grøn oase midt i byen, hvor man kan nyde et øjeblik i solen. At stå der ved Bjørnespringvandet og lade sig suge ind af Rådhustårnet – mens øjnene går på opdagelse i den ufattelige detaljerigdom af friser og ornamenter, som bygningen byder på. Selv nedløbsrørene er udsmykket. Det er det bedste sted.”