Alt pap, der kan bukkes på den ene eller anden led, er stanset ud af et større papstykke. Og det er ikke kun flyttekasser og skoæsker vi taler om her, men pap- eller kartonæsker til for eksempel varepræsentation, særlige gaveæsker, udstillingsmateriale og så videre. Lars Bodenhoff og hans medarbejdere er specialister i at designe og producere de stanseforme, eller værktøjer, som et trykkeri bruger til at udstanse pappet.
”Vi laver rigtig mange specialopgaver med dag-til-dag levering, men vi har også en del opgaver, hvor vi er med til at udvikle og designe det færdige produkt, for derefter at tegne og producere den stanseform som skal bruges,” fortæller Lars Bodenhoff.
Det er ikke kun stanseforme til pap, de laver hos List-Liniestans. De arbejder også en del for medico-branchen, hvor produkterne, som for eksempel kan være en stomipose, skal udstanses i et plastmateriale.
”I vores arbejdsgang er der ikke forskel på, om vi laver en stanseform til pap eller plastmateriale. Det som gør forskellen, er det knivblad vi sætter i,” fortæller Lars Bodenhoff.
Hos List-Liniestans starter processen på pc’en, hvor stanseformen tegnes digitalt i 2D. På den baggrund produceres der en prototype. Når design og prototype er godkendt af kunden, går produktionen i gang på laserskæreren, som skærer den træplade, som stanseformens knive skal ligge i. Herefter fortsætter arbejdet på værkstedet, hvor medarbejderne bukker og former de knive, som skal skære pappet eller plastmaterialet. Hos List-Liniestans har de en digital bukkemaskine, der kan bukke og forme knivene, men i nogle tilfælde bliver knivene bukket manuelt i håndbukkeren.
”Det er her håndværket for alvor kommer til sin ret,” fortæller Lars Bodenhoff og forklarer:
”Vi får knivene hjem på ruller, og der kan sagtens være forskel på metallets hårdhed på de første 50 meter og de sidste 50 meter. Derfor er der forskel på, hvor hårdt man skal trykke, når man bukker. Der har du føling med metallet hele vejen igennem, og derfor kan vi forme kniven mere præcist med håndbukkeren, end vi kan på maskinen,” siger Lars Bodenhoff.
Håndbukkeren er ganske simpel i sin konstruktion, men fordi man kan skifte stemplerne – de såkaldte matricer og patricer – kan den samme maskine bruges til at bukke en kniv i alle de former, man måtte ønske. Alle matricer og patricer har forskellig radius, og til den knivform, som vi ser på billedet, er der brugt 8 forskellige stempler. Dels fordi buens radius er forskellig, afhængigt af hvor på formen du kigger, dels fordi ’halen’ på formen består af to buk på 90 grader.
”Håndbukkeren er grundstenen i at lave det vi laver,” slutter Lars Bodenhoff.