Mit yndlingsværkstøj: Pivofix

Vi besøger i dag urmagermester og kronometermager Jannik Torp, der har fundet sin pivofix frem.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER19, februar 2022 under temaet Mit yndlingsværkstøj

”En pivofix er en tap-polermaskine,” indleder Jannik Torp, og forklarer.

”Hjulet i et ur sidder på en aksel, der ender med en tap, som går ind i værkpladerne og holder hjulet, dér hvor det kører. Den tap bliver slidt med tiden, og den skal så poleres.”

Urmageren kan polere tappen på flere måder, og en af dem er altså ved hjælp af en pivofix.

”Den gør det meget let at styre. Når den først er sat op, så kører den snorlige, og man er sikker på at få en 100 procent cylindrisk polering,” fortæller Jannik Torp.

Maskinen er 30 år gammel, og Jannik har købt den brugt i Frankrig. På urmagerværkstedet i Ordrup bliver pivofixen brugt et par gange om ugen.

”Jeg har jo mange værktøjer, som jeg bruger i dagligdagen, og det jeg bruger allermest, er min korntang, som i princippet er en pincet, og så mine skruetrækkere. Dem bruger vi hele tiden – vi kan faktisk ikke lave noget uden dem. Men det er jo bare noget hverdagsnoget for os. Pivofixen er noget lækkert, som gør, at man kan lave et helt perfekt stykke arbejde forholdsvis let. Uden den store risiko for, at man knækker den der lille tap, ” fortæller Jannik Torp og fortsætter:

”Det er en meget lille tap, så forestil dig, at man skal gøre det i frihånd. Der skal ikke meget til, at man lige kæntrer den lidt, og så knækker den altså. Og så er man ude i en større operation, for så skal man pille tandkransen af, udgløde stålet, bore et nyt hul, sætte en ny stift i og så tilpasse den. Det er vi ikke særligt glade for, for det tager utroligt lang tid. Derfor er det jo dejligt at have et stykke værktøj, hvor det aldrig sker. Det er aldrig sket for os, at der er noget, som er gået galt, når vi har brugt den her maskine,” siger Jannik Torp.

Her kan du se en video med urmagermester Jannik Torp, hvor han viser, hvordan pivofixen virker, og fortæller om de øvrige værktøjer, som man finder på urmagerens værksted.

Vidste du:

Selvom den første mekaniske anordning til måling af tid er fra før år 1.000, blev sekundet først ’opfundet’ som tidsenhed i slutningen af 1500-tallet. Det første fjederdrevne ur med sekundviser er således dateret mellem 1560 og 1570.



Indtil da havde man delt døgnet op i 2 x 12 timer, hvor længden af de 12 dagtimer var afhængig af, hvor længe det var lyst. Derfor var dagtimerne længere om sommeren, og kortere om vinteren.