Mit yndlingsværktøj: Saks, nål, fingerbøl og målebånd

”Jeg kan sy en brudekjole med de her få stykker værktøj. Faktisk kan jeg godt undvære målebåndet, hvis det er,” starter skræddermester Julie Jespersen, som hovedsageligt syr couture – galla- og brudekjoler – i sit værksted på Frederiksberg. Julie designer og syr også egne kollektioner og accessories.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER17, september 2021 under temaet Mit yndlingsværkstøj

 

Selvom Julie Jespersen kan sy en brudekjole med de få værktøjer, så bruger hun også mange andre værktøjer i det daglige arbejde. Symaskinen er naturligvis en vigtig del af enhver skrædders ’værktøjskasse’, ligesom dampstrygejernet også er svært at undvære.

”Jeg bruger mange timer med min symaskine. Det gør selvfølgelig processen langt hurtigere, end hvis jeg skulle sy en hel kjole i hånden. Men det er netop det håndsyede og de små detaljer, der gør en kjole unik og skræddersyet. For eksempel de håndsyede trenser, der er de små løkker som en knap hægtes på. Det er en detalje, som gør en kæmpe forskel, ” forklarer Julie Jespersen.

Julie blev uddannet skrædder i 2010, og året efter åbnede hun sit eget skrædderi, som altså kan fejre 10-års jubilæum i år. I svendegave fik hun sin stofsaks, som har fulgt hende lige siden. På siden af saksen står hendes initialer sammen med årstallet for hendes svendeprøve.

”Min stofsaks klipper som en drøm, og det skal sådan en saks bare gøre. Jeg har fået den slebet to gange på de 11 år, jeg har haft den, og man kan virkelig mærke, at det er kvalitet,” siger Julie Jespersen.

Et andet stykke værktøj, som Julie har haft i mange år, er hendes fingerbøl. Hun har fået det af sin tidligere mester og bruger det dagligt.

”Mit fingerbøl er uundværligt. Det er det mest fantastiske. Det er guld værd, fordi det kan justeres efter fingeren, så jeg kan bruge det på de forskellige fingre. Og så er der en lille kant, som er fantastisk, hvis nålen lige skal have lidt hjælp til at blive presset igennem. Jeg er så glad for det, at jeg faktisk er i gang med at spare sammen til at få lavet et nyt i sølv,” slutter Julie Jespersen.

”Folk kommer med deres ønsker og drømme. Så hjælper jeg med at indfri dem”

Julie Jespersen