Sølvsmedjen på Gammel Kongevej genlyder af taktfaste hammerslag, når sølvsmed Michael Weihe arbejder. Sølvsmedens fornemste arbejde er nemlig at ’trække op’ – for eksempel et bæger, et stykke kirkesølv, en skål, eller et kar – med hjælp fra sine forskellige hammere.
I dag er det et sølvbæger, som Michael Weihe arbejder på, og til det bruger han sin yndlings-optrækningshammer.
”Den laver nogle meget markante slag. Så den er god, når man skal starte med at trække op. Men jeg bruger den faktisk hele vejen på det her bæger, fordi jeg lader finish stå med meget markante slag. Det er en del af det udtryk, som det her bæger får,” fortæller Michael Weihe.
Hammeren har Michael Weihe arvet fra sin far, der har ’fusket den i sin fritid’, mens han arbejdede på Lindøværftet. Så det er en hammer med mange år på bagen.
”Jeg elsker den hammer. Den ligger bare godt i hånden, og den er beriget med en særlig kraft. Den er besjælet. Jeg kan godt lide tanken om, at min far har haft den, og nu har jeg den. Den trækker tråde tilbage til noget, der var her før mig, og måske min datter eller min lærling kommer til at bruge hammeren, når jeg ikke er her mere. Så den har historie – og når du har historien med, så tilfører du det også indirekte til det du laver,” siger Michael Weihe.
Michael har 5 til 7 forskellige hammere, som han bruger mest. Blandt andet fremhæver han en ciselørhammer fra sin oldefar, som stammer fra Ford-fabrikkerne i Sydhavnen. De forskellige hammere har forskellige baner og bruges i forskellige dele af arbejdet – én hammer bruges til at skabe en bestemt tud på en bestemt kande, mens en anden bruges til at lave det allersidste finish i et helt glat sølvfad.
Michael Weihe er uddannet sølvsmed hos Georg Jensen. Han har været selvstændig i 20 år, og det fejrer han ved at skabe 20 forskellige sølvbægere – et for hvert år. Det er netop yndlings-optrækningshammeren, som Michael bruger til at skabe de 20 jubilæumsbægere.