Mit yndlingsværktøj Falseben og falsehammer

Håndbogbinder Klara Kölqvists yndlingsværktøj er hendes falseben og falsehammer. Falsehammeren bruges til at banke fals på bogen, og falsebenet bruges efterfølgende til at forme bogens fals og kapitæler.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER16, juni 2021 under temaet Mit yndlingsværkstøj

Klara Kölqvist er uddannet håndbogbinder, og i sit værksted på Christianshavn indbinder hun blandt andet bøger, tidsskrifter, mapper, fotoalbums og menukort. Derudover reparerer hun gamle bøger for samlere og andre private kunder, og så laver hun forskellige former for håndlavede æsker.

Når Klara skal indbinde en bog laver hun et bogbind – eller omslag – til bogen af stift pap, som betrækkes med skind eller papir. Bogbindet beskytter bogen, men tjener også som dekoration, som gerne må udtrykke, hvad der er indeni. Bogens emne, stemning eller stil.

For at give bogen et godt opluk kan bogbinderen banke fals på bogen. Det gør man ved at sætte bogen i pres og forsigtigt bukke arket i bogens ryg med en falsehammer. Det er en helt særlig rillet hammer med skråt hoved.

Til at forme falsen og kapitæler bruger Klara Kölqvist sit yndlingsværkstøj – et falseben.

Falseben kan være lavet af ben eller af plastik, og de kommer i forskellige størrelser, som bruges afhængigt af opgaven. Med falsebenet kan Klara forme kapitæler, men det bruges også til at stryge og glatte de false der dannes, når bogbinderen folder og bøjer papir eller skind om permerne (permerne er bogbindets for- og bagside).

Klara fik det ene af sine falseben i 24-års fødselsdagsgave af bogbindermester Hans Meyer.

I 2005 fik Klara overrakt Håndværkerforeningens medalje i bronze for sin svendeprøve. Ved samme lejlighed modtog hun et rejselegat fra A.P. Møller Fonden, som hun brugte til at videreuddanne sig i Schweiz.

”Som bogbinder er min fornemmeste opgave at beskytte teksten i en bog”

Klara Kölqvist.