Håndværkerforeningen København har hvert år siden 1973 hædret en markant dansker med foreningens ærespris. Med prisen ønsker Håndværkerforeningen at hylde en markant dansk personlighed, hvis virke i ganske særlig grad har sat sig spor inden for dansk kultur, industri, videnskab, politik mv.
Årets modtager er Søren Østergaard, der dermed bliver en del af et fornemt selskab af kunstnere, erhvervsfolk og politikere. Blandt tidligere Æreshåndværkere finder man skuespillerne Ghita Nørby og Trine Dyrholm, teaterchef Kasper Holten, administrerende direktør Lars Rebien Sørensen og senest i 2019, EU-kommissær Margrethe Vestager.
”Det er Søren Østergaards samlede karriere inden for dansk skuespilkunst, som vi gerne vil anerkende og udtrykke vores beundring for. Men vi kommer naturligvis ikke uden om, at nævne Zirkus Nemo, som med Søren Østergaard i spidsen har været eksponent for en fantastisk fornyelse af den danske cirkusgenre og underholdningsscene,” fortæller Håndværkerforeningens formand, oldermand og malermester Per Vangekjær.
Hædret sammen med årets dygtigste håndværkere
Søren Østergaard blev hædret som Æreshåndværker i forbindelse med Håndværkerforeningen Københavns årlige medaljeuddeling, hvor årets dygtigste nyuddannede håndværkere bliver fejret. I alt 80 unge håndværkere fik overrakt en sølv- eller bronzemedalje for deres svendeprøve, og samtidig blev der uddelt legater for 1,2 million kroner.
Søren Østergaard modtog et Æresmesterbrev og en sølvmedalje magen til den, de unge nyuddannede håndværkere får overrakt. Sølvmedaljen er den højeste udmærkelse, man kan få tildelt.
Baggrund
Årets Æreshåndværker kåres hvert år i forbindelse med, at Håndværkerforeningen København hædrer årets dygtigste nyuddannede håndværkere. Det sker ved en højtidelighed på Københavns Rådhus, hvor de unge håndværkere får overrakt Håndværkerforeningens medalje af sølv eller bronze for et særligt fremragende svendestykke.
Æreshåndværkertitlen blev uddelt første gang i 1973, og kan tildeles en person uden for håndværkets kreds, hvis virke i ganske særlig grad har sat sig spor inden for dansk kultur, industri, videnskab, politik mv.