På fremmed mark
På grund af krigen i Ukraine, har Puk Damsgård lige været af sted for at rapportere fra landet, som Rusland har angrebet. Også her har hun fortalt historier om, hvordan menneskene lever, mens krigen raser.
”Det er første gang, jeg bliver sendt et sted hen, hvor jeg føler mig som en fremmed. Det er på en måde lidt en uskik, for jeg er ikke dygtig til bare at dumpe ned et sted og lave journalistik. Det er svært, når man ikke forstår sproget og kulturen, men det var nødvendigt, at vi tog af sted og hjalp med at få fortalt, hvad der sker i Ukraine lige nu. Ikke kun i forhold til de konkrete krigshandlinger, men også for at få fortalt, hvordan man lever i landet under krigen. Selv om mange tænker, at jeg jo er vant til at være i en krigszone, ser jeg det ikke selv sådan. Jeg er vant til at være i krigs- og konfliktzoner, men disse er jo vidt forskellige, alt afhængigt af kontekst. Men når det er sagt, har vi alle, der er korrespondenter i udlandet, en erfaring, som vi kan bruge i en situation som denne.”
Krig eller almindeligt liv
Det er vigtigt for Puk Damsgård, at hun ikke bliver set som krigskorrespondent, selv om hun siden 2011 har arbejdet i konfliktramte områder i Mellemøsten.
”Når folk spørger mig, om jeg er krigskorrespondent, er svaret ”Nej!”. Jeg er ansat som korrespondent i Mellemøsten og dækker både konflikt og også alt muligt andet. Jeg har boet i Kairo i mange år, og det er ikke en konfliktzone, men så er der selvfølgelig andre problemer. Jeg flyttede dertil lige midt i, at der var et kup mod den tidligere præsident, så der er jo anspændte tidspunkter. Det er der også her i Libanon, hvor jeg bor nu. Det er ikke længe siden, at vi havde den store eksplosion på havnen. Men livet går alligevel sin gang.”
Så på trods af at Puk Damsgård blandt andet har dækket krigen i Syrien og slaget om Mosul, føler hun, at hun lever et almindeligt liv som alle andre.
”Jeg oplever ikke i min hverdag, at her er konfliktfyldt. Jeg lever et ret almindeligt liv, går på gaden, passer haven og går til tandlægen. I weekenden var jeg i byen i Beirut, hvor der var fyldt med mennesker og en god stemning, på trods af at der er økonomiske udfordringer her, og manges løn ikke er meget værd på grund af inflationen. Men mennesker lever livet, så godt de nu kan, som de plejer.”
Klar til udrykning, når der sker noget
Der er meget forskel på, hvordan en arbejdsdag ser ud for Puk Damsgård. Hun siger selv, at det mest præcise man kan sige, er, at der ikke findes en typisk dag som korrespondent.
”Lige nu har jeg nogle stille dage hjemme. Jeg har lige sendt en mail til en fotograf om en kommende tur til Afghanistan, som vi er ved at planlægge. Fra november til januar lavede jeg en dokumentar om fotografen Daniel Rye (hovedpersonen i Puk Damsgårds bog ”Ser du månen, Daniel”, red.) op til, at hans gidseltager skulle for retten i USA. Der er dage, hvor jeg skal lave et indslag til radioavisen eller har travlt med en reportage til DR’s ”21 Søndag”, som ikke behøver at være nyhedsbaseret. Faktisk vil jeg hellere lave indslag, der skaber et perspektiv med baggrund og tendenser, frem for at lave hurtige nyheder. Mit arbejde skifter gerne mellem nyheder og reportager fra det daglige liv i regionen.”
Omskifteligheden i hverdagen passer Puk Damsgård godt.
”Det gode ved mit arbejdsliv er netop, at dagene er forskellige. Jeg har ikke faste kontortider, men forsøger at få en balance mellem arbejdsliv og fritid. På mange måder minder mit arbejde en del om håndværksfag, hvor man jo heller ikke laver det samme hver dag. Min far var tidligere elektriker, og han havde heller ikke to arbejdsdage, der var ens.”
Den varierede arbejdsdag kan fra det ene øjeblik ændre sig, hvis der pludselig sker noget et sted i det store område, som Puk Damsgård dækker. Så er det om at komme af sted i en vis fart.
”Der var for eksempel den aften i august 2020, hvor eksplosionen skete på havnen i Beirut. Jeg var i Kairo, og så måtte jeg smide alt, hvad jeg havde i hænderne, og komme lynhurtigt dertil. Jeg skulle have en coronatest, booke et fly og skaffe en fotograf fra Danmark med det samme. Det samme skete den 3. januar samme år, hvor Soleimani, topgeneralen i den iranske revolutionsgarde, blev dræbt ved et droneangreb i Bagdad. Her var jeg lige landet i Kairo, da jeg fik nyheden om, at det var sket, og så var det af sted til Bagdad.”
Indlevelse frem for kynisme
Når man arbejder som journalist, og lever for og af at fortælle menneskers historier til seere og lyttere, kan der være en risiko for, at man bliver kynisk og går efter historien, frem for at tænke på, at det er mennesker, man har med at gøre. Det er Puk Damsgård meget opmærksom på i sit arbejde.
”Som journalister har vi en række ord vi bruger i vores dagligdag, og det kan virke distancerende i visse situationer. Vi kalder mennesker, vi taler med, kilder eller cases, og indimellem kan vi godt sige til hinanden, at det virkelig var en vild scene, vi filmede der. Men for mig er det vigtigt ikke at blive kynisk. For hvad er det så for en historie, jeg rapporterer hjem? Jeg rejser ud for at fortælle andre menneskers historier, ikke min egen. Selfietendensen hører ikke hjemme i journalistikken, og det handler ikke om mig, når jeg er på besøg hos en familie og laver et indslag til tv-avisen. Derfor skal jeg ikke overtage deres følelser og situation, men forholde mig til de mennesker jeg møder. Hvis vi som journalister ikke gør det, bliver vi for kyniske,” siger Puk Damsgård.
Hun mener, at medicinen mod den risiko er oprigtig interesse for mennesker og historierne, frem for fokus på bare at lave en god historie, der lige er fed i øjeblikket. Og man skal omvendt heller ikke bringe alle sine egne følelser ind i historien.