Byggeri

Byggeriet skal varedeklareres
Med de nye krav i bygningsreglementet, og flere nye bæredygtighedstiltag fra EU i forhold til byggeriet, har du som håndværksmester ekstra god grund til at interessere dig for CO2-aftrykket af de materialer, du bruger, når der bygges nyt eller bliver restaureret gamle bygninger. Realdania By & Bygs udviklingsdirektør forklarer her, hvad hun forventer, at bygherrerne vil efterspørge fremadrettet.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Mikkel Meister / Realdania

Denne artikel blev bragt i MESTER24, februar 2023 under temaet Byen er bygget af godt håndværk
Læs mere
KÆMPE GALLERI: Danske håndværkere restaurerer Stockholm Slot
Her kan du se en række af de fotos fra artiklen om Stockholm Slot, som der ikke var plads til i artiklen i MESTER

Foto: Ricky John Molloy
Læs mere
Løven, tømreren, arkitekten og professoren
Han har tegnet den danske pavillon til Verdensudstillingen i Sevilla, B&O’s hovedsæde i Struer og Pihl & Søns i Lyngby, der senere er blevet fredet. Han er professor på Det Kongelige Akademi og har uddannet hundredvis af arkitektstuderende, og ude på Amager er han i gang med et forskningsprojekt, på en grund han har købt til formålet, og så har han i sommer bygget et anneks til sit sommerhus. Kun med lidt hjælp fra sin hustru. Mød Jan Søndergaard, der er tømrer, bygningskonstruktør, arkitekt og professor, med stor interesse for materialer.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER23, november 2022.
Læs mere
Danske håndværkere restaurerer Stockholm Slot
Stockholm Slot er et af Nordeuropas største slotte, og i 2011 startede den svenske forvaltningsmyndighed Statens fastighetsverk et restaureringsarbejde af slottets enorme facade, der vil pågå helt frem til år 2049. Projektets stenhuggerentreprise udføres af det danske firma Stenhuggeriet Norden, i samarbejde med blandt andet stukkatører og billedhugger. Dermed er de blevet eksportører af dansk håndværk.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER23, november 2022.
Læs mere
Københavnsk vartegn restaureret
Stolt står den i havnen og rækker sig mod himmelen. Som et monument over en svunden tid, hvor Danmarks flåde byggede og reparerede deres egne skibe på Holmen. Mastekranen blev bygget under Frederik den 5. i 1749-50, og er nu under restaurering.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs
Foto øverst: Kristian Hude / Nationalmuseet

Denne artikel blev bragt i MESTER22, september 2022.
Læs mere
Galleri: Et snedkerarbejde ud over det sædvanlige
Den danske malingleverandør Hempel A/S har udbygget sit hovedkvarter i Kongens Lyngby. Den eksisterende og karakteristiske hvide bygning, HQ1, som stod færdig i 2013, er suppleret af to nye bygninger: dels HQ2, der benyttes til gruppehovedkontor og undervisning, dels et stort forsknings- og udviklingscenter.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Paul Chr. Skovbakke

Denne billedserie blev bragt i MESTER19, februar 2022 under temaet Smukt og kreativt håndværk
Læs mere
Restaurering af Carlsberg Akademi
Udefra set syner Carlsberg Akademi ikke af så meget. Det var efter udtrykkeligt ønske fra husets ejer, Carlsbergs grundlægger J. C. Jacobsen, der ikke ønskede, at hans private hjem skulle se pompøst ud. Men lige så snart du træder ind gennem hoveddøren, fornemmer du, at der her er tale om et byggeri ud over det sædvanlige. Bygningerne er gennemsyret af håndværksmæssige detaljer, dekorationer og kunst, som J. C. Jacobsen har hentet inspiration til på sine mange udlandsrejser.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER19, februar 2022.
Læs mere
Tømrermester med speciale i historiske bygninger
Skolen havde ikke den store interesse, men det havde det til gengæld at bruge sine hænder til noget, der interesserede ham. Han begyndte som lærling i sin fars virksomhed, Kjell Pedersen Entreprise A/S, og arbejdede blandt andet i de kongelige stalde og Christiansborg. Mød tømrermester Frederik Pedersen, der er specialist i restaurering af historiske bygninger.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER17, september 2021.
Læs mere
Vi skaber noget, der kan ses af alle
Der er travlt på byggepladsen på Kay Fiskers Plads i Ørestaden. Det er en af de pladser, hvor murermester Lars Forsmark Larsen har sin daglige gang. Han har ansvaret for al nybyggeri, som JOP står bag. En virksomhed, som han har arbejdet for i snart 25 år.

Denne artikel blev bragt i MESTER13, november 2020.
Læs mere
Mig og mit bygningsværk 6 markante bygningsværker
6 markante personer
Man siger, at Biskop Absalon grundlagde København i 1167, og byens ældste stående bygning er Brønshøj Kirke fra omkring 1180. Men generelt er der kun meget få bygninger tilbage i København, som er opført før 1600-tallet. Krige, brande, opture og nedture har sat sit præg på byen i de 850 år der er gået. Vi kender alle Christian 4. som en meget aktiv bygherre, men når man går rundt i byens forskellige kvarterer ser man tydeligt, at de er vokset frem i forskellige historiske perioder. I disse år vokser København voldsomt, og nye kvarterer skyder op i syd, nord og øst. Disse områder har også deres egen stil og arkitektoniske udtryk. Vi hylder det gode håndværk, som er med til at gøre byen smuk. Derfor kan du på de følgende sider se seks af byens mest markante bygningsværker - i forskellige kvarterer og fra forskellige tidsperioder - og møde de ligeså markante personer, som står bag.

Foto: Ricky John Molloy

Denne billedserie blev bragt i MESTER11, juni 2020.
Læs mere