M2 teknik, mekanik og byggeprojekter

Robotterne kommer – eller gør de?
Kunstig intelligens, eller AI, er på de flestes læber i øjeblikket. Selv Dronning Margrethe talte om kunstig intelligens, og også om håndværk, i sin historiske og sidste nytårstale. Nye værktøjer er kommet til, men hvad er AI, og hvad betyder AI for håndværksfagene? Peter Svarre har skrevet flere bøger om kunstig intelligens og robotter, og han giver her sit bud.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Genereret vha. Midjourney AI

Denne artikel blev bragt i MESTER29, februar 2024
Læs mere
Gravør & opfinder
Maskinerne snurrer, og de små fræsere skærer sig ned i det hårde metal mens medarbejderen holder øje ved skærmen. Præcision og tålmodighed er to af de personlige egenskaber du skal have med dig som gravør. Og så er det også vigtigt at du kan stave og er rimelig god til matematik, ifølge Ken Schwartz der er vokset op på gravørværkstedet som han driver i dag.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER28, november 2023 under temaet Mester og håndværker
Læs mere
Under motorhjelmen på Langebro
Det er stadig de 70 år gamle originale motorer, der hæver og sænker Langebros 1.200 tons tunge broklapper. MESTER har været på besøg på broen og har fået lov til at kigge på alt det gode håndværk, der gemmer sig under motorhjelmen.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER26, juni 2023 under temaet teknik, mekanik og spændende byggeprojekter
Læs mere
KÆMPE GALLERI: Danske håndværkere restaurerer Stockholm Slot
Her kan du se en række af de fotos fra artiklen om Stockholm Slot, som der ikke var plads til i artiklen i MESTER

Foto: Ricky John Molloy
Læs mere
Danske håndværkere restaurerer Stockholm Slot
Stockholm Slot er et af Nordeuropas største slotte, og i 2011 startede den svenske forvaltningsmyndighed Statens fastighetsverk et restaureringsarbejde af slottets enorme facade, der vil pågå helt frem til år 2049. Projektets stenhuggerentreprise udføres af det danske firma Stenhuggeriet Norden, i samarbejde med blandt andet stukkatører og billedhugger. Dermed er de blevet eksportører af dansk håndværk.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER23, november 2022.
Læs mere
TEMA: Digitale læringsteknologier
I magasinet MESTER skriver vi om godt håndværk, og vi sætter fokus på de forudsætninger, der skal til for at skabe godt håndværk. Én af de helt afgørende forudsætninger er, at vi har dygtige faglærte medarbejdere og gode og attraktive erhvervsuddannelser.

Derfor kigger vi i denne udgave af MESTER på, hvordan skolerne og virksomhederne arbejder med at udnytte mulighederne i nye digitale læringsteknologier for at gøre undervisning og opkvalificering nemmere, mere fleksibel og, på sigt, billigere.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Pressefoto: Den Nationale Læringsplatform / TEC (C)

Denne artikel blev bragt i MESTER22, september 2022.
Læs mere
Københavnsk vartegn restaureret
Stolt står den i havnen og rækker sig mod himmelen. Som et monument over en svunden tid, hvor Danmarks flåde byggede og reparerede deres egne skibe på Holmen. Mastekranen blev bygget under Frederik den 5. i 1749-50, og er nu under restaurering.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs
Foto øverst: Kristian Hude / Nationalmuseet

Denne artikel blev bragt i MESTER22, september 2022.
Læs mere
Verdens Vildeste Brobyggere
Fredag den 10. juni kæmpede 30 lærlinge samt arkitekt- og ingeniørstuderende i den ædle kunst at bygge en bro.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Claus Fisker / Tomas Bertelsen

Denne artikel blev bragt i MESTER21, juni 2022.
Læs mere
Urmageren som også laver flippermaskiner
Flippermaskiner, pladespillere og ure. I programmet Værkstedet på TV 2 FRI er opgaverne mangfoldige for urmageren med den omvendte kasket, Rune Bakkendorff.

Tekst: Peter Djurup
Foto: TV2

Denne artikel blev bragt i MESTER20, april 2022.
Læs mere
Mit yndlingsværktøj: Håndbukkeren
”80 procent af salg og markedsføring af en vare ligger i emballage og indpakning, og det er her, vi kommer ind i billedet. Vi designer og producerer værktøj til at skære i pap, karton eller plastmateriale. Vores værktøj bliver for eksempel brugt, når et firma skal have produceret en ny gaveæske til et af deres produkter,” fortæller Lars Bodenhoff, ejer af virksomheden List-Liniestans.

I det daglige arbejde bruger Lars og hans medarbejdere en mængde forskellige værktøjer og maskiner, lige fra digital 2D-tegning og laserskæring og til sidst – som kronen på værket – håndbukkeren, hvor de knive, der skærer papformen ud, bliver bukket manuelt.

Denne artikel blev bragt i MESTER20, april 2022 under temaet Mit yndlingsværkstøj
Læs mere