MESTER27

Smykkernes By skaber forbindelser

København er en by hvor de stolte håndværksmæssige rødder går mange hundrede år tilbage. Det ønsker Kjøbenhavns Guldsmedelaug – der blev stiftet i 1429 og dermed er et af landets ældste laug - at fejre med et stort tredages event: ’Smykkernes By’.

Læs mere
Snedkerlauget engagerede lærlinge i udstilling

Interessen var stor da designudstillingen ”3daysofdesign” løb over Københavns brosten, og i Moltkes Palæ trak Københavns Snedkerlaug mange mennesker ind for at se snedkerhåndværk på udstillingen Carpentry Craft. Blandt andet fra otte lærlinge der var specielt udvalgt til at udforme et lærlingestykke under overskriften ”Fokus på oversete danske træsorter” med støtte fra bl.a. Stillinges Fond.

Tekst: Peter Djurup
Grafik: Tommy Saunte

Læs mere
Fra catwalken i London til din lokale faglærte frisør

Frisørbranchen er et modefag, og der kommer hele tiden nye kollektioner fra de store trendsættende frisørkæder. Det stiller store krav til den enkelte frisør om at holde sig opdateret og løbende efteruddanne sig, og derfor er der en stærk kultur for videndeling internt i faget. MESTER har besøgt frisørmester Finn Ellegaard til en snak om, hvordan man som frisør holder sig opdateret.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Grafik: Tommy Saunte

Læs mere
Guld- og sølvsmede udvikler sig med mentorer

De erfarne giver viden videre til deres yngre og mindre erfarne kollegaer i Guldsmedelauget. En ny mentorordning bygger videre på traditionen i faget om sidemandsoplæring og skal være et plaster på såret efter det lukkede og savnede Institut for Ædelmetal.

Tekst: Peter Djurup
Grafik: Tommy Saunte

Læs mere
Studietur i læder

Mestre fra Sadelmager- og tapetsererlauget drager med deres svende og lærlinge på studietur til Tärnsjö i Sverige hvor det eneste uddannelsessted for sadelmagere i Norden ligger lige ved siden af Tärnsjö Garveri. Begge steder skal besøges, og formålet er at alle kommer tilbage med ny viden og ikke mindst netværk.

Tekst: Peter Djurup
Grafik: Tommy Saunte

Læs mere
TEMA De levende laug
Læs mere
Nyt udsyn i gamle vinduer

Hvis du bor i et ældre hus, har du sikkert på et eller andet tidspunkt overvejet om du skal skifte dine vinduer ud eller beholde de gamle. Hvis du vælger det første, kan du for eksempel støde på malermester Christoffer Barsdal. Han har specialiseret sig i renovering og vedligeholdelse af gamle vinduer i både fredede bygninger, bevaringsværdige huse og private hjem.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER27, september 2023 under temaet Byen er bygget af godt håndværk

Læs mere
Fjerde tandhjul i maskinen

“It is a family affair”. Det er titlen på et hit fra den amerikanske sangerinde Mary J. Blige, men det kunne også være overskriften for Osvald Jensen A/S som gennem fire generationer har produceret tandhjul. I dag er det Lotte Bruun Jensen der står i spidsen for virksomheden der er stiftet af hendes oldefar i 1911.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER27, september 2023 under temaet Mester og håndværker

Læs mere
Fra designer til håndværker

Marianne Eriksen Scott-Hansen er oprindeligt uddannet designer, og har tidligere designet tøj og smykker for både danske og internationale virksomheder som Royal Copenhagen, Georg Jensen, Dior og Hermes. I dag er hun gået solo og arbejder med at skabe papirblomster og -dekorationer i hånden.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Thomas Tolstrup

Denne artikel blev bragt i MESTER27, september 2023 under temaet Smukt og kreativt håndværk

Læs mere
Et godt værktøj i de rigtige hænder

Digitaliseringen buldrer derudad – ikke mindst i håndværksfagene hvor flere og flere nye digitale værktøjer gør deres indtog på byggepladser og i værksteder. Også i skrædderiet Weirdwear hvor ejer og skrædder Bente Nielsen sammen med sine medarbejdere har digitaliseret en stor del af arbejdet i skrædderiet.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER27, september 2023 under temaet Smukt og kreativt håndværk

Læs mere