Uddannelse

Fra blankt papir til verdensbegivenhed
Målet er klart, og ambitionerne er tårnhøje: Danmark skal skabe de bedste europamesterskaber – EuroSkills – nogensinde. Det er udgangspunktet for den opgave, som Henrik Kjeldsen startede på, da han 1. april 2022 trådte ind ad døren som direktør for den nyetablerede organisation, EuroSkills 2025 I/S.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: EuroSkills / Skillsdenmark

Denne artikel blev bragt i MESTER23, november 2022.
Læs mere
Lærlinge i oprør
Tidligere på året bragte flere medier historier om et spirende oprør blandt lærlinge på landets erhvervsskoler. Lærlingene fortalte om mangelfulde forhold på skolerne, blandt andet om værktøj og maskiner, der er så gammelt, at deres fædre – bogstaveligt talt – var uddannet på de samme maskiner.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Pressefoto
Læs mere
TEMA: Digitale læringsteknologier
I magasinet MESTER skriver vi om godt håndværk, og vi sætter fokus på de forudsætninger, der skal til for at skabe godt håndværk. Én af de helt afgørende forudsætninger er, at vi har dygtige faglærte medarbejdere og gode og attraktive erhvervsuddannelser.

Derfor kigger vi i denne udgave af MESTER på, hvordan skolerne og virksomhederne arbejder med at udnytte mulighederne i nye digitale læringsteknologier for at gøre undervisning og opkvalificering nemmere, mere fleksibel og, på sigt, billigere.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Pressefoto: Den Nationale Læringsplatform / TEC (C)

Denne artikel blev bragt i MESTER22, september 2022.
Læs mere
Verdens Vildeste Brobyggere
Fredag den 10. juni kæmpede 30 lærlinge samt arkitekt- og ingeniørstuderende i den ædle kunst at bygge en bro.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Claus Fisker / Tomas Bertelsen

Denne artikel blev bragt i MESTER21, juni 2022.
Læs mere
På konditorskole i Las Vegas
Med et rejselegat fra Stillinges Fond har konditor Jonas Esben Dahl Grue realiseret sin drøm om at tage et 10 ugers masterclass-kursus hos den verdensberømte konditor Amaury Guichon, der især er kendt for sit fantasifulde, men virkelighedsnære konditordesign og sine chokoladeskulpturer.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Privatfoto Jonas Esben Dahl Grue / Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER20, april 2022.
Læs mere
Uddannelsestræf på Teknisk Museum: Håndværk, teknologi og grøn omstilling tiltrak unge
Er det muligt at få flere unge til at interessere sig for STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering, Math) med fokus på grøn omstilling? Det er der grund til at tro efter et besøg på Danmarks Tekniske Museums uddannelsesdage. Entusiastiske mennesker fra de mange uddannelser mødte interesserede unge.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER18, november 2021.
Læs mere
Gokartkørsel og sciencefag skal gøre unge interesserede i mekanikerfaget
Solen skinner fra en skyfri himmel ned på gokartbanen i Albertslund, hvor eleverne fra 7. klasse på en københavnsk skole drøner op ad langsiden. Motorlyden blander sig med de entusiastiske tidtagere på sidelinjen. Det kunne ligne en fridag, men det er en seriøs skoledag med fokus på naturvidenskab, motorer og mekanikeruddannelsen.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER18, november 2021.
Læs mere
Dannelse har mange størrelser
Det kan virke som et stort skridt for et ungt menneske, når han eller hun skal i gang med en håndværksuddannelse, der fører direkte til et arbejde blandt erfarne voksne mennesker. Men håndværksuddannelserne danner unge mennesker, og gør dem klar til arbejdslivet. Det mener direktør på TEC, Morten Emborg, der ønsker at gøre op med tanken om, at der er mere dannelse i at læse bøger end i at lære et håndværk.

Denne artikel blev bragt i MESTER12, september 2020.
Læs mere
TEMA: Rejs med dit fag
”At rejse er at leve”, skrev H.C. Andersen i ”Mit Livs Eventyr”. Han drog selv ud for at blive inspireret, og det er der også mange håndværkere, der gør. Fordelen ved håndværksfagene er, at der er mulighed for at arbejde i mange lande. Det har navere gjort i flere hundrede år, men der er også mange andre håndværkere, der tager ud og henter inspiration til deres arbejde.

Denne artikel blev bragt i MESTER12, september 2020.
Læs mere
Seniormurermestre giver gode råd på teknisk skole
12 pensionerede murermestre stiller op som mestervejledere for unge på første skoleforløb af mureruddannelsen på NEXT i Glostrup. De erfarne herrer kan hjælp med gode, praktiske råd og inspiration om murerfaget.

Denne artikel blev bragt i MESTER11, juni 2020.
Læs mere