Maler i 3 generationer - Gearet til kriser

Kriser kommer og går, men malerfirmaet Kurt Hansen A/S består. Virksomheden har netop rundet de 70 år og har gennem tiden haft alt mellem 6 og 80 medarbejdere. Og de skal nok også komme gennem den nuværende krise, hvor samfundet har været lukket ned på grund af corona. For ”man må bare klø på,” som Tim Hansen siger. Han er tredje generation i virksomheden, som leder virksomheden sammen med sin far, Jørgen.

Denne artikel blev bragt i MESTER11, juni 2020.

Der er ikke meget krise at spore hos Tim Hansen på denne uge seks i coronakrisen. Hos Kurt Hansen A/S har alle lige nu travlt med rullerne, sprøjtemaling og -spartling. Det er særligt kontorer, som virksomheden beskæftiger sig med at sætte i stand, og måske netop derfor er der ikke synlig nedgang i arbejdsopgaverne, selv om Danmark på dette tidspunkt fortsat er under lockdown.

”Vi har kun haft en enkelt sag, der blev rykket til næste år. Så lige nu er vi ikke blevet berørt. Men vi er spændt på, hvordan det kan ramme os på længere sigt. Jeg tror, at malere, der har privatkunder, har det sværere. Så jeg er glad for, at vi har erhvervskunder, som gør, at vi ikke er voldsomt berørt af krisen. Faktisk overvejer vi at ansætte et par stykker mere,”siger Tim Hansen.

Tim har været med i virksomheden, siden han kom i lære i 2008, hvor finanskrisen tog fart. I dag er han med i den daglige ledelse sammen med sin far, der selv har været med siden 1970.

”Min farfar startede virksomheden ene mand i 1950 i en garage på Gasværksvej med købmanden som telefonpasser, og han byggede den op ganske langsomt. Alle årene har vi holdt til i Glostrup. Siden 1978 her hvor vi bor nu. Vi har altid formået at tilpasse os tiderne og har derfor indimellem måttet afskedige folk, når det var svære tider og til gengæld ansætte, når vi har haft travlt. Og derfor skal vi nok klare 70 år mere, selv om vi har kriser som den, vi står midt i nu,” siger Tim Hansen.

Nogle private kunder passer på

Tim og Jørgen har naturligvis taget de forholdsregler, der har været nødvendige for at beskytte medarbejderne mod smitte, og der bliver også taget godt hånd om kunderne.

”Vi har en maler, der løser mindre opgaver i Glostrup Boligselskab. Han laver typisk småreparationer hos beboerne for boligselskabet, og her har vi taget  kontakt med de enkelte beboere for at høre, om de havde noget imod at få maleren ud. Det er der flere, der har, så derfor har vores mand ikke så meget at lave der. Men heldigvis har vi andre opgaver, som vi så kan sætte ham i gang med, indtil beboerne igen vil have besøg af maleren,” siger Tim Hansen.

I det hele taget er der ikke meget gang i opgaverne for private i øjeblikket. De opgaver, som virksomheden løser, er typisk i Glostrup og Brøndby, og de private opgaver, der kommer ind, siger de altid ja til hos Kurt Hansen Malerfirma. De kommer typisk på anbefaling, men i øjeblikket kommer der ikke meget fra private kunder.

Opgaver fra kommunen

Der er flere kommuner, der har sat gang i forskellige anlægs- og renoveringsprojekter, efter regeringen har fjernet anlægsloftet. Men det har Tim Hansen ikke mærket noget til endnu.

”Vi har ikke mærket, at kommunerne har skullet have sat gang i nye projekter endnu. De har i hvert fald ikke ramt os. Vi byder gerne på offentlige udbud, så vi følger med i, hvad der er af opgaver, og jeg har ikke set noget nyt, men det kan jo komme,” siger Tim Hansen.

 

Blev frarådet malerfaget af far

Oprindeligt ville Tim være automekaniker. Hans far havde decideret frarådet ham at blive maler, og han gik i praktik på et autoværksted. Men det var ikke noget for Tim, da han fik prøvet det af.

”Når jeg havde tidligt fri fra skole, gik jeg ned på malerværkstedet og hjalp til. Så jeg kunne hurtigt se, at jeg skulle være maler alligevel. Jeg har altid elsket at male og spartle. Giv mig en spartelmaskine og et tomt lejemål, så buldrer jeg derudad,” siger Tim med et smil.

”Der er mange veje at gå som maler: Vi laver betonspartel, epoxygulve og facadepudsning. Der er mange spændende ting i faget, som man kan arbejde med. Jeg elsker personligt at vide alt om, hvad man kan lave, og jeg siger derfor gerne ja til opgaver, som ikke lige er inden for vores kernekompetencer. Det kan blive dyrt, fordi vi er længere tid om at løse en opgave, end vi har estimeret. Men opgaven bliver løst ordentligt, og vi lærer noget af det,” siger Tim, der blandt andet har specialiseret sig i brandmaling. Men det vender vi tilbage til.

I lære under finanskrisen

Han kom i lære i familievirksomheden i 2008. Lige da finanskrisen begyndte.

”Dengang var vi ikke de første, der blev ramt. Men vi kom helt ned på seks mand hen over vinteren i 2008-2009, fordi vi manglede opgaver. Dengang var det en anden type krise. Bankerne blev ramt, og flere måtte lukke og have hjælp. Det ramte deres kunder og dermed også håndværkere både direkte og indirekte,” siger Tim.

”Vi klarede os gennem finanskrisen uden at skulle lukke og slukke, og vi skal nok også klare os igennem denne gang. De gamle i virksomheden her siger, at de altid har klaret  sig gennem kriserne, så det bliver vi ved med,” siger Tim.

Han mærker dog, at flere selvstændige, der har måttet holde deres butikker lukkede, eller folk, der er tvunget til at blive hjemme, har kastet sig ud i gør det selv-projekter.

”De maler og får gjort nogle ting, som de måske ellers ville have sat håndværkere til. Der er flere, som har ringet og spurgt om råd og vejledning. Så jeg tror, der er mange, der laver gør det selv-projekter, fordi de har tid til det, og fordi de kan spare penge, når de ikke har nogen omsætning,” siger Tim, som selvsagt ikke synes, at gør det selv-modellen er en god idé.

Erfaring og nytænkning

Tim og Jørgens svende har primært travlt med at male kontorer. Det er et område, de har arbejdet med i mange år, hvor blandt andet politiet har været faste kunder, når kontorerne trængte til at blive frisket op, eller nye gipsvægge var blevet sat op, og skulle spartles og males. Det er godt med faste kunder, og det er et område, som firmaet har specialiseret sig i. Og efterhånden er det ikke så meget malerrullen, der kommer i brug, men mere maskiner.

”Vi har investeret i maskiner til at sprøjtemale og sprøjtespartle. Det gør, at vi kan løse vores opgaver hurtigere, og samtidig bliver resultatet pænere på den måde. Det var ikke alle vores malere, der var glade for at bruge maskinerne i starten, men nu har de efterhånden vænnet sig til det og er blevet glade for maskinerne,” siger Tim, der også gerne selv tager en tørn, hvis der er brug for ekstra hænder. Men det meste af tiden går dog på kontoret.

”Det er vigtigt at holde sig til det, man er god til, og gøre sig endnu bedre til det. Det er vores firma gearet til. Et malerfirma, der siger de er gode til alt, er ikke altid gode. Det er efter min mening bedre at holde sig til det, man er god til. Men det er også vigtigt at følge med tiden og udvikle sig. Derfor skal man også lege lidt indimellem og prøve noget nyt af,” siger Tim.

Og det at prøve nye ting af er noget, Tim elsker at gøre. Det har han blandt andet gjort med brandhæmmende maling, som han kastede sig over for et par år siden og nu er blevet god til. Så det er blevet en lille niche ved siden af kontormalingen hos Kurt Hansen Malerfirma.

”Brandmaling er maling til forebyggelse af brand. Det har vi gjort en del for at blive gode til, og det er vi blevet. Det er sjovt at afprøve nyt både materialemæssigt og i forhold til teknologi. Det er min måde at udvikle os og firmaet på,” siger Tim Hansen.

Lønudbetaling fra Gran Canaria

Det er altid vigtigt at have styr på sin forretning. Særligt i krisetider er det en fordel, at man har overblik over økonomien og udviklingen, så man er klar til at foretage de eventuelle skift, der skal til for at geare forretningen til tiden. Og her er de langt hos Tim og co.

”Vi har ikke sekretær eller bogholder. Vi har et it-system, hvor svendene taster deres timer ind via en app og kan også lægge billeder ind af de enkelte sager, de arbejder på. Jeg laver selv løn, bogholderi osv. Det gør, at vi har meget bedre indsigt i firmaet, end vi havde tidligere. Jeg godkender alle fakturaer med videre og kan dermed hele tiden følge med i økonomien og forhåbentlig være lidt på forkant,” siger Tim

Omlægningen til det nye administrationssystem skete i 2017. Tidligere havde virksomheden en sekretær. Faktisk har de haft to sekretærer, der hver var i virksomheden i 25 år. I en periode derefter fik de en ny sekretær, og derefter forsøgte de sig også med en ekstern bogholder, der kom forbi og hjalp indimellem. Men der var ikke nok arbejde til det, og det viste sig at være langt mere fleksibelt, når Tim selv tog sig af administrationen. Så i dag kan han klare det med en it-support og en revisor til årsregnskabet.

”Jeg kan lave løn til vores 17 mand på halvanden time, og jeg ved altid, hvad vores medarbejdere er i gang med. Så jeg har fingeren på pulsen og ved, hvad der foregår, og det er en kæmpe fordel. Og så kan jeg sidde hvor som helst og styre det hele. Jeg har på et tidspunkt lavet løn, mens jeg var på ferie på Gran Canaria, så det giver også mig selv en stor fleksibilitet,” siger Tim.

Svært at finde malere

Det er altid godt at have overblik over sin virksomhed. Og Tim tager det også roligt, selv om det er svært at sige, hvordan den nuværende coronasituation vil udvikle sig, og hvad den får af betydning på længere sigt. Men Kurt Hansen Malerfirma har et fornuftigt udgangspunkt.

”Vi har aldrig tjent mange penge. Men vi leverer et plus og har en solid økonomi, som hænger sammen, og vi har altid klaret os gennem op og nedture, så det gør vi også denne gang. Men en udfordring nu og i fremtiden er, at det er svært at få medarbejdere. Både svende og lærlinge.

Vores medarbejdere har været her i mange år. Vi har flere, der har været her i over 25 år, og ikke en eneste, der har været her under 5 år. Og de bor næsten alle her i området på Vestegnen. Men de er jo ikke unge, og de unge, vi får ind, vil videre. De vil gerne ud og prøve noget nyt, når de har været her et stykke tid, og det er en udfordring,” siger Tim.

Vi klør bare på

Selv om der kan være udfordringer for malermesteren fra Glostrup – og mange andre i fremtiden – kan man ikke lade være at blive smittet af Tim Hansens glæde for sit fag, og tro på, at det nok skal gå for det 70 år gamle malerfirma.

”Du kan ikke planlægge fremtiden. Du bliver nødt til at følge med og få det bedste ud af det. Specielt i de her tider. Du kan enten sætte dig ned og være sur, eller du kan omstille dig efter tiden, og jeg vælger det sidste. Vi har tidligere lavet årsbudgetter og planer. Men det er svært i det her fag. Så det gør vi ikke mere. Vi har drømme og håb som alle andre. Men det er ikke altid det, der står i de smarte blade, om at man skal planlægge, der holder i virkeligheden. Så vi kan ikke gøre andet end at klø på,” lyder det optimistisk fra Tim Hansen.

 

Tekst: Peter Djurup
Foto: Ricky John Molloy