”Danmarks fremtid”. De unge, der skal være med til at redde verden. Dem var der mange af i Danmarks Tekniske Museums store haller, hvor de gamle flyvemaskiner og flotte biler i et par dage var suppleret med stande bygget i genanvendelige materialer. Herfra kunne flere tusind unge skoleelever over et par dage blive klogere på, hvad de kan blive, hvis de vælger nogle af uddannelserne på de tekniske ungdomsuddannelser og de naturvidenskabelige videregående uddannelser.
Vælg STEM
Idémageren bag ”Grøn omstilling – dit uddannelsesvalg”, der over to dage udspillede sig i Helsingør, er Birgitta Præstholm, leder af læring på Danmarks Tekniske Museum. Hun ønsker med projektet at få flere unge til at interessere sig for og vælge en af de såkaldte STEM-uddannelser.
”Vi har brug for flere, der vælger STEM-vejen, for at kunne lykkes med den grønne omstilling, og vi arbejder målrettet på at blive et museum, der inspirerer til at få de besøgende til at føle, at naturvidenskab er noget for dem. Så da vi fik muligheden for at søge midler hos Teknologipagten, var det oplagt at søge til at lave en uddannelsesmesse. Det lykkedes os at rejse penge til at stable uddannelsesdagene på benene, og der var mange af uddannelsesinstitutionerne, der var interesserede i at være med, ligesom der var mange skoler, både fra udskolingen og ungdomsuddannelserne, der havde lyst til at komme,” siger Birgitta Præstholm, som vi møder ved en af standene i hallen, til lejligheden meget passende klædt i grønt.
”Der er mange spændende uddannelser, som er relevante i forhold til den grønne omstilling og klimaindsatsen. Og vælger man en af dem, er der masser af muligheder for job i fremtiden. Det kan de unge få et konkret indblik i her,” siger Birgitta Præstholm.
Stor interesse
Birgitta Præstholm fik idéen til uddannelsesdagen for halvandet år siden. Projektet er en del af Teknologipagten, der er sat i verden for at få flere til at vælge en STEM-uddannelse. På Danmarks Tekniske Museum er aktiviteterne en del af udstillingen ’SORT ENERGI OG GRØNNE HÅB’, som man har kunnet opleve på museet siden august.
Med i samarbejdet har Birgitta Præstholm fået Engineer the Future, som IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) står bag, til at udvikle et engineering-forløb til udstillingen ’SORT ENERGI OG GRØNNE HÅB’ (kan bestilles fra det nye år).
Desuden havde Forsyning Helsingør rundvisninger på dagene for de besøgende klasser. Knud E. Hansen fra Helsingør havde en stand, og U/NORD Helsingør var repræsenteret med flere uddannelser, bare for at nævne nogle.
Gentages næste år
”Interessen for at deltage har været stor. Både fra uddannelsernes side og fra skolerne. Uddannelserne ville meget gerne være med, og i juli måtte vi allerede melde udsolgt over for skoler og gymnasier, der ønskede at deltage med deres elever. Vi håber på at kunne gentage succesen til næste år med den store interesse og med over 2.000 unge, som vi over de her to dage har haft på besøg. De fleste uddannelser vil i hvert fald gerne være med igen. Vi har faktisk også bygget standene på en måde, så de kan genbruges, så vi også her holder fokus på bæredygtighed,” siger Birgitta Præstholm.
Udstillingen ’SORT ENERGI OG GRØNNE HÅB’ har modtaget støtte fra Stillinges Fond.